Geluidsoverlast of geluidshinder? Wat is het verschil
Ronkende motoren die door de straat scheuren, een buurman die ieder weekend en in de vroege uurtjes fanatiek aan de slag gaat met zijn bladblazer en de haan in de wijk die iedere ochtend kraait. Het zijn allemaal geluiden waar we last van kunnen hebben. De één heeft er wel meer last van dan de ander en het is ook afhankelijk van de persoon in hoeverre geluid storend is. Daarnaast is er ook een wezenlijk verschil tussen geluidsoverlast en geluidshinder. Hoe kom je daarachter en nog belangrijker, wat kun je er tegen doen? Wij vertellen daar meer over in dit blog.
Wat valt onder geluidsoverlast?
Geluidsoverlast is voor iedereen anders. De één heeft sneller last van de bladblazer of de schuurmachine van de buren terwijl de ander het nog geeneens hoort of er zich niet aan stoort. Of die lawaaiige haan die je iedere ochtend wakker kraait. De één vindt het vreselijk terwijl de ander het juist wel een heerlijk geluid vindt. Maar het is een feit dat je pas echt spreekt over geluidsoverlast als het harde geluid langdurig klinkt en een bepaald aantal decibel overschrijdt. Anders spreken we over geluidshinder dat evengoed minder prettig kan zijn.
Geluidsoverlast buren meten
Je wilt geluidsoverlast buren meten, want door het meten weet je zeker of je te maken hebt met geluidsoverlast of geluidshinder. Zeker wanneer je juridische stappen moet ondernemen is het goed om scherp te krijgen waar je over spreekt. Want een rechter kan niets doen tegen geluidshinder. Dat moet je gezamenlijk zien op te lossen. Sowieso is het advies om altijd met elkaar in gesprek te gaan als je last van elkaar hebt. Een vriendelijke buurman is vast en zeker bereid om naar jouw verhaal te luisteren en mee te denken in oplossingen. Als je niet weet hoe je geluid kunt meten of als je twijfelt aan de meting, kun je ook altijd kiezen om een professional in te schakelen.
Wat kun je doen tegen geluidsoverlast?
De grote vraag is natuurlijk wat je tegen geluidsoverlast kunt doen, maar het spreekt voor zich dat je in gesprek kunt gaan met de veroorzaker. Stel dat je buurman graag in het weekend bezig is met zijn schuurmachine. Omdat hij bijvoorbeeld als hobby modelbouw heeft en veel met hout werkt. Dan kun je het beste even bij hem langsgaan en vragen of het ook iets minder kan of dat hij elders kan gaan schuren. Of je kunt jouw buren vragen om de haan goed af te dekken zodat hij niet te vroeg begint met kraaien.
Wanneer schakel hulp in?
Als je geen vriendelijke buurman hebt die niet aan een oplossing wilt meewerken, zijn er natuurlijk meerdere wegen te bewandelen. Je kunt een front vormen met andere buren die evenals jij last hebben van het geluidsoverlast en je kunt ook de wijkagent, woningcorporatie of verhuurder inschakelen en een formele klacht indienen. Een wijkagent is vaak een goede bemiddelaar om een dispuut tussen buurtbewoners op te lossen terwijl een woningcorporatie of verhuurder stappen kunnen ondernemen om bijvoorbeeld de veroorzaker sancties op te leggen of zelfs het huurcontract te beëindigen. Maar dit zijn slepende en langdurige trajecten waar je het liefst niet aan wilt beginnen.