Ken jij de voordelen van een zakelijk energielabel?
Een energielabel is als wijze een schaalverdeling die inzicht geeft op het gebied van energiezuinigheid voor jouw bedrijfspand. Daarnaast geeft het energielabel een overzicht van verbetermogelijkheden op het gebied van energiezuinigheid, waarmee jij aan de slag kan gaan om de energiezuinigheid van je pand te verbeteren. Het hebben van een geldig energielabel is verplicht voor het grootste deel van de bedrijfspanden wanneer je deze wilt verhuren of verkopen. Maar zo’n energielabel brengt ook voordelen met zich mee.
Wanneer is een energielabel verplicht?
Sinds 1 januari 2008 is het energielabel voor bedrijven verplicht. Dit geldt voor panden die verhuurt, verkocht of worden opgeleberd welke groter zijn dan 50m2. Dit geldt overigens niet voor monumentale panden, kerken en panden die functioneren als opslag (zoals een loods of fabriekshal).
Wanneer een pand geen geldig energielabel heeft is een hoge boete onvermijdbaar. Deze boetes kunnen zelfs oplopen tot aan €20.250. Sinds 1 juni 2015 wordt er door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) flink gecontroleerd op de aanwezigheid van een geldig energielabel tijdens de transactie van een pand.
De voordelen van een energielabel
Natuurlijk is een energielabel verplicht, maar het heeft ook zo zijn voordelen. Een energielabel geeft informatie over de energiezuinigheid van je bedrijfspand, maar geeft ook aan waar verbeteringen van toepassing zijn. Hierdoor ligt het vermijden van onnodige energiekosten voor de hand. Het hebben van een goede energielabel laat de waarde van je pand stijgen, en kan zo het transactieproces versnellen. Naast de financiële voordelen zorgt een energielabel er ook voor dat je indirect een bijdrage levert aan je eigen duurzaamheid.
Hoe vraag je een energielabel aan?
Om oplopende kosten in de vorm van een boete te voorkomen, is het inschakelen van een erkend energieadviseur met het EPA-U label zeer belangrijk. Deze energieadviseur kan voor jou een aanvraag voor een energielabel doen, en ondersteunt je met de verbetermogelijkheden.
De energieadviseur zal een afspraak inplannen voor een gesprek. Hierbij worden ook verschillende factoren onderzocht, zoals de isolatie en het energieverbruik van het pand. De prijs voor een energielabel hangt af van de grootte van het pand.