Buxusvervanger rechtstreeks van de kwekerij

Toe aan iets nieuws in uw tuin omdat de buxushaag het heeft opgegeven? Gelukkig hebt u een brede keuze uit diverse soorten buxusvervangers. De buxus was jarenlang één van de meest populaire heesters om mooie haagjes mee te vormen. Geen wonder, want het is winterhard, is geschikt voor iedere snoeivorm en behoeft weinig verzorging. Toch kiezen er steeds meer mensen voor om de buxushaag te vervangen. Dit komt omdat het aangevreten wordt door de nietsontziende buxusmot en te kampen heeft met diverse ziektes. Behandeling is duur en de kans is groot dat het overslaat op andere buxus in de buurt. Iedere buxusvervanger is nagenoeg resistent tegen deze ongemakken. Wel hebben ze dezelfde kenmerkende eigenschappen zoals vorstbestendigheid en daardoor geen bladverlies. Ook kan een buxusvervanger gesnoeid worden en heeft het weinig onderhoud nodig.

Wat is een goede buxusvervanger?

Eigenlijk is iedere buxusvervanger geschikt om mooie haagjes mee te vormen. Zoekt u een heester die qua uiterlijk heel veel op een buxus lijkt dan is de Ilex crenata, en dan met name de soort Green Hedge, het meest geschikt. Het heeft dezelfde groeiwijze, dat wil zeggen dat het opgaande takken heeft. Verder heeft het glanzende, groene blaadjes van een fijne structuur. De maximale hoogte van de Green Hedge is 1.80 meter. Voor alle types Ilex crenata geldt dat ze in het voorjaar kleinschalige, witte bloemetjes krijgen. Bij enkele varianten verschijnen er na de bloeitijd zwarte besjes aan de planten. Wanneer u een laag haagje wenst is de Euonymus japonicus Green Spire, ofwel de Japanse Kardinaalsmuts ook geschikt als buxusvervanger. Deze sterke heester groeit uiteindelijk uit tot zo’n 80 centimeter hoogte.

Taxus als buxusvervanger

Al behoort de taxus tot de coniferensoort, ook dit is een uitstekende vervanger. Vooral wanneer u een hogere haag wilt creëren. Met z’n 1,5 centimeter lange naalden heeft het een grote sierwaarde voor uw tuin. Een andere buxusvervanger die het benoemen waard is, is de Portugese laurier. Wanneer u lekker beschut en onbespied in uw tuin wilt genieten is een Portugese laurierhaag ideaal. Het kent een hoge dichtheid, wordt heel hoog en heeft schitterende bladeren. Zo ziet u, keuze genoeg uit diverse buxusvervangers die ieder hun eigen charme en bijbehorende voordelen hebben.