De Friese na(cul)tuur

Als we het over Friesland hebben, dan hebben we het natuurlijk over de Elfstedentocht, de Friese taal en het schaatsen. Maar ook de natuur van Friesland is zeker de moeite waard om van te genieten. Friesland heeft veel mooie natuurgebieden verspreid over de hele provincie. Dat maakt Friesland een ideale vakantie, waardoor je veel vakantiehuizen in Friesland terug ziet komen bij de vele natuurgebieden. Heerlijke huisjes heeft een kort overzicht gemaakt van de populaire natuurgebieden.

 

Nationaal Park Het Drents Friese Wold

Het Drents Friese Wold is, na de Veluwe, het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland en is sinds 2000 officieel een van de 20 Nationale Parken in Nederland. Naast het bos vind je hier ook veel stuifzandgebieden, zoals De Kale Duinen of het Aekingerzand. In het zuidwesten van het gebied vind je rondom het dorp Doldersum een groot heidegebied. Prachtig mooie lange of korte wandelingen kunnen gemaakt worden in dit heerlijk stukje natuur waar je door een groot diversiteit van landschappen komt. Liever met de fiets de omgeving ontdekken? Pak dan zeker eens het fietsknooppuntennetwerk erbij om zo op de mooiste plekjes van het park te komen.

 

Nationaal Park Alde Feanen

Het tweede Nationale Park van Friesland is de Alde Feanen en wordt gezien als een van de pronkstukken van Friesland. Jaarlijks wordt dit stuk natuur, van 2500 hectare, door bijna honderdduizenden bezoekers bezocht. Dit typische laagveengebied wisselt zich af met meren, rietlanden en mooie moerasbossen. Dit vind je niet overal en ontdek je allemaal tijden een wandeling of een mooie fietstocht vanuit Earnewald. Kortom, voor wandelingen, fietstochten en wateractiviteiten word je echt verrast door dit mooie natuurgebied in Friesland.

 

Het Rysterbos

Een majestueus bos met eeuwenoude bomen en statige lanen, aan de rand van het IJsselmeer. Dat is het Rijsterbos. Het werd in de 18e eeuw aangelegd. In het bos leeft wild als dassen en reeën. Ook tref je er vogels aan, zoals de buizerd, bonte specht, nachtegaal en bosuil. In de herfst en het voorjaar is dit de “place to be”. Veel Friezen met hun kroost, maar ook inwoners van andere provincies. Dit loofbos ligt tussen het dorp Rijs en het IJsselmeer in Gaasterland. Het landschap maakt onderdeel uit van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Het gebied kent veel afwisseling van landschappen, met 3 grote Friese Meren, meerdere bossen en de kliffen langs het IJsselmeer. Daardoor is het ook een zeer aantrekkelijk gebied om te fietsen of te wandelen.

 

Het Nannewiid

Het Nannewijd is een meer in de gemeente De Fryske Marren. Het ligt tussen Joure en Heerenveen nabij het dorp Oudehaske. Het Nannewijd is ontstaan door vervening. Door het Nannewijd loopt de Veenscheiding, een vaart die vroeger voor het vervoer van turf werd gebruikt. Naast het Nannewiid ligt het Lytse Wiid en het natuurgebied Douwepolle. Om het meer heen kan een mooie wandeltocht of fietstocht gemaakt worden door de natuur, maar kan er ook watersport uitgeoefend worden, zoals windsurfen, kanovaren, SUP’en en waterfietsen.