Drie manieren om zelf energie op te wekken

We leven tegenwoordig in een wereld waar duurzaamheid een belangrijk thema is. Energie speelt daarin ook een grote rol. Zowel consumenten als bedrijven worden door de overheid aangemoedigd om zuinig om te gaan met energie en waar mogelijk gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Voor bedrijven is het wat makkelijker dan voor consumenten om daarin te investeren, maar gelukkig komen er ook voor consumenten ook steeds meer mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Wij zetten een aantal van deze mogelijkheden voor je op een rij.

Zonnepanelen

Verreweg de meest bekende manier van zelf energie opwekken is het gebruiken van zonnepanelen. Een zonnepaneel kan op het dak van je huis gelegd worden en wekt energie op vanuit zonnestralen die op het huis schijnen. De kosten voor de aanschaf van zonnepanelen moet je zelf dragen, maar gemiddeld boek je in het 12e jaar na de aanschaf al 100% winst. Eventueel kun je te veel opgewekte energie die je niet verbruikt, terugleveren aan je energieleverancier.

Windturbine

In Nederland waait het nogal vaak, en ook daar kun je gebruik van maken bij het opwekken van energie. Je kunt een windturbine aanschaffen en deze installeren in de buurt van je huis. Deze kleine windturbine draait door de wind om zijn as, en wekt daarmee energie op. Het is echter niet zomaar toegestaan om overal rond je huis of op je huis een windturbine te plaatsen. Het kan zijn dat je hier een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen. Een gespecialiseerd bureau kan je hierbij helpen.

Ruiten in zonneglas

De nieuwste technologie maakt het mogelijk om je ruiten energie te laten opwekken. Een duits bedrijf is bezig met een techniek waarbij een hele dunne folie over de ruiten geplakt kan worden, en deze folie is voorzien van vezels die zonlicht in energie omzetten. Bijvoorbeeld tijdens de bouw van je nieuwe huis zou je hiermee rekening kunnen houden.

 

Er zijn voldoende mogelijkheden om duurzaam met energie om te gaan. Ook al kun je niet meteen je hele huishouden van stroom voorzien met jouw mogelijkheden, elk klein beetje helpt. Goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook goed voor de portemonnee.