Het belang van de natuur.

Het belang van de natuur is groot. Zonder natuur geen dieren, en ook geen mensen. We hebben de natuur nodig voor ontspanning, schone lucht en zeker ook een duurzame economie.  Als we het over de natuur in Nederland hebben, kunnen we niet om de Nationale Landschappen heen. Zij zorgen ervoor dat de natuur goed en duurzaam beheerd wordt. Dat dieren er rustig kunnen leven en mensen er kunnen recreëren. Het belang van duurzaam beheer van bossen,  Nationale Landschappen en de natuur in het algemeen is groot. Iedereen kan in Nederland van de gevarieerde natuur genieten. Ook voor je geestelijke gezondheid en een goed mindfulness setting is de natuur van groot belang.

Tijdens je vakantie Nederland van de natuur genieten?

We vieren steeds vaker onze vakantie in eigen land. Niet alleen vanwege de coronacrisis maar vooral ook omdat we de natuur in Nederland herontdekt hebben. We verlangen steeds vaker naar stilte, eenvoud en groen tijdens onze vakantie in Nederland. Om deze redenen huren we steeds vaker een huisje in de natuur. Soms lig zo een huisje in een stiltegebied en midden in het bos.  Stel je voor dat je in een huisje in het bos in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa verblijft of mag relaxen in een huisje in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg of Nationaal Landschap Winterswijk. Nederland heeft prachtige natuurgebieden. Een huisje in het bos in Nederland huren, is echt iets om naar uit te kijken. En niet alleen op de Veluwe of in Drenthe. Ben je wel eens in de uitgestrekte bossen van De Gelderse Poort of De Graafschap geweest?

Duurzaam bosbeheer in Nederland

Bossen zijn er niet alleen voor de mens om te kunnen recreëren en tot rust te komen. En bossen zijn er ook niet alleen voor de opslag van CO2. Bossen leveren ons ook hout, een prachtig duurzaam,  natuurlijk en milieuvriendelijke product om bijvoorbeeld huizen, chalets of kantoren mee te bouwen. In bossen van Nederland vindt veelal duurzaam bosbeheer toegepast. De bomen die gekapt gaan worden, worden met zorg uitgekozen en er vindt selectieve kap plaats. Zo wordt er ook ruimte gemaakt voor andere bomen en struiken. Bomen die duurzaam zijn en in de Nederlandse bossen geplant en weer gekapt worden zijn onder andere kastanje hout, Siberisch Lariks en eiken. Maar ook andere houtsoorten zijn geschikt om mee te bouwen en verbouwen als ze verduurzaamd worden. Zo kan je vuren en grenen modificeren. Wel is er een verschil wat mogelijkheden betreft voor gebruik binnen of buiten. Dat geldt ook voor duurzaam verbouwen van je eigen woning.

Kinderen en de natuur

Het is van groot belang dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met de natuur. Ga eens met ze op een natuurcamping kamperen, huur eens tijdens een vakantie een huisje in de natuur en zet eens een speurtocht uit in het bos. Neen tijdens de boswandelingen een boekje mee met de namen van veel voorkomende bomen en maak in de herfstvakantie eens een paddenstoelenwandeling. Leer jonge kinderen hoe belangrijk de natuur is en breng ze respect ervoor bij. De kans is groot dat de kinderen dan echte natuurbeschermers worden. Want ook hier geldt, jong geleerd is oud gedaan.  De natuur in Nederland heeft het met name door de opwarming van de aarde en de stikstof problematiek het zwaar te verduren. Bossen worden soms als vuilnisbelt gebruikt. Hoe eerder kinderen van de natuur leren genieten, hoe eerder ze enthousiaste bosbeschermers worden. De Stichting Nationale Landschappen speelt een cruciale rol bij tal van zaken die met natuurbehoud en natuurbeleving te maken hebben. Onze 20 Nationale Landschappen zijn van groot belang. Deze landschappen beslaan ongeveer één vijfde van Nederland.