Meer weten over bijenhouden? Volg een imker cursus!

Imker cursus ter kennismaking

Bijenhouden is een heel rustgevende bezigheid die veel mensen plezier geeft. Naast de voldoening die het geeft, bent u bovendien met een natuurlijk proces bezig en draagt u bij aan de bestuiving van gewassen. Maar 5% van de imkers in Nederland werkt beroepsmatig met bijenvolken. Het overige gedeelte bestaat uit hobbyisten. Draagt u de natuur een warm hart toe en heeft u interesse in imker worden? Volg dan een imker cursus om kennis te maken met het vak.

Theoretische en praktische cursus voor aankomende imkers

Voor mensen die geen enkele ervaring met de imkerij hebben en die willen ontdekken of imker worden iets voor hen is, is een imker cursus een goed idee. Naast kennismakingscursussen zijn er basiscursussen waarin u leert wat bijenhouden precies inhoudt. U leert hier hoe u aan een bijenvolk komt, welke plek geschikt is om een bijenkast neer te zetten, welk voedsel de bijen nodig hebben en welke werkzaamheden u in ieder seizoen verricht. U leert bovendien veel van de praktijkbijeenkomsten in een bijenstal. Bijenhouden is geen hobby die bijzonder veel tijd vergt en is voor jong en oud geschikt. Naast cursussen op locatie zijn er ook online cursussen.

Lessen voor beginnende, maar ook voor gevorderde imkers

Na een basiscursus weet u hoe u de verzorging van uw bijen plant, hoe u een inspectie uitvoert en hoe u problemen herkent en oplost. U weet kortom precies wat u moet doen om uw bijenvolk sterk te houden. Heeft u de smaak van het bijenvak te pakken, dan zijn er ook cursussen en workshops voor gevorderden. Leer bijvoorbeeld korfvlechten of hoe u uw eigen koningin kunt telen. Ook zelf honing of honingwijn leren maken is een activiteit die veel plezier biedt. Wilt u meer weten over het oogsten en verwerken van propolis, dan zijn hier speciale workshops voor.

Hulp en advies van een professionele imkerij

Een van de webshops waar u alle soorten imkermaterialen kunt bestellen, is Het Honingmagazijn. Bij dit bedrijf met vestigingen in Epe en Rhenen werken gepassioneerde imkers die alles weten van het bijenvak. Zij geven leuke en leerzame imker cursussen waar u zich voor in kunt schrijven. Zo leert u het ambacht van mensen die meer dan 25 jaar ervaring hebben. Imkerij Het Honingmagazijn heeft alle diensten onder één dak en verhuurt en verkoopt ook bijenvolken. Ten slotte kunnen de enthousiaste medewerkers u heel persoonlijk adviseren over het zorgen voor bijen, zodat u goed voorbereid van start kunt gaan.