Mooie zomervakantie op de fiets in eigen land

Nu vliegvakanties moeilijker worden, en een autovakantie vanwege de hoge brandstofprijzen ook minder aantrekkelijk is, is een fietsvakantie een goed idee. Bespaar jezelf en je gezin de stress van lange wachtrijen op overvolle luchthavens. Een groot deel van je vakantiebudget achterlaten bij tankstations is zonde. Wat zijn goede alternatieven? Vooropgesteld dat we in een prachtig land wonen wat nog veel mooie onontdekte plekjes herbergt. Genieten van de natuur in eigen land is uitermate ontspannend. Zeker wanneer je de wandelschoenen aantrekt of op de fiets stapt. Nederland is een fietsland bij uitstek. Nergens kan een Bikester uit zoveel goede fietspaden kiezen als in ons vlakke Nederland. Een beetje tegenwind is voor de geoefende fietser of e biker eerder een uitdaging dan  probleem.

Op de fiets zie je meer en beleef je meer

Bij een vliegvakantie naar het buitenland wordt nogal eens overschat wat je nu werkelijk van het land zelf ziet. Je leert vooral het strand, een dorpje van je hotel en de route van het transferbusje kennen. Met een week op resort of een poosje op een mooie maar vaak afgelegen camping, leer je een land met zijn locals nauwelijks kennen. Jammer. Stap je echter op de fiets dan leer je de omgeving en zijn mensen beter kennen. Hoe leuk is het om al fietsend door het Limburgse Geuldal een mooie fietsroute te volgen. Op een terras wordt een stuk Limburgse vlaai gepresenteerd door een local met een zachte “G” en de typische Limburgse klankkleur en melodie in hun streektaal. Of terwijl je in het Friese merengebied bij Sneek rondtrekt ziet dat de eigen taal daar nog overal leeft. Op de plaatsnaamborden is alles al dubbel aangegeven. Zo kom je als vanzelf in de mood van het mooie platteland. En dan Zeeland: dat herbergt alles wat er voor een fijne vakantie nodig is. Fietspaden door de natuur, pittoreske plaatsjes met veel cultuurhistorische pareltjes en de weidsheid van strand en zee. Meer heeft een mens niet nodig.

Fietsen langs rivieren en dijken in het Land van Maas en Waal

Ze zijn perfect om er te fietsen. Op een relatief kleine afstand is er enorm veel te zien en te beleven. De dijken bieden altijd al een prachtig vergezicht over de rivieren en hun uiterwaarden. Daar waar de Maas lieflijk door het lage land kronkelt is de Waal een rivier van een ander kaliber. Woest en indrukwekkend bij hoog water maar verstandig, mooi en nuttig voor de grote binnenvaartschepen die in rustiger tijden er hun weg vinden. Maas en Waal weet van zichzelf hoe mooi zij is. De vele verblijfsaccommodaties zoals hotels, B&B’s, logeerhutten en (boerderij) campings getuigen ervan. Om de vijf kilometer vind je er wel een pleisterplaats om iets lekkers te nuttigen en uit te rusten. Alles aangegeven in een knooppuntennetwerk voor fietsers. Met zijn vele fietspontjes die in de zomermaanden elke dag varen, en een attractie op zich zijn, een publiekstrekker voor longstay toeristen en dagjesmensen. Veel toeristen concluderen dan ook achteraf: “Ik wist niet dat Maas en Waal zo mooi was”.  Zij komen er graag terug om nog meer te ontdekken in dit rivierenland.