Wat jij je altijd al hebt afgevraagd over de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop verspreidt zich op hoog tempo door Nederland en als je pech hebt kan hij ook jouw planten of gazon te lijf gaan. Nu snappen we dat je denkt: Hoe weet ik of er een duizendknoop in mijn tuin zit? En hoe krijg ik mijn tuin dan duizendknoop vrij, en wat gebeurd er als ik niks doe? In dit artikel bespreken we de meest gestelde vragen over deze exotische woekerplant.

Hoe kan ik de Japanse duizendknoop herkennen?

Er is zeker een kans dat jij de Japanse duizendknoop kan tegenkomen in jouw tuin. Deze plant heeft stengels met rode vlekken en frisgroene bladeren die aan een bamboe-achtige steel groeien. In de zomermaanden bloeit de plant met crème witte bloemen, en in de winter sterven de stengels weer af. De Japanse duizendknoop kan wel tot 3 meter lang uitgroeien. Om die reden is het belangrijk om de plant zo snel mogelijk uit te roeien.

Hoe kan ik de Japanse duizendknoop bestrijden?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de Japanse duizendknoop zelf te bestrijden. Zo kun je allereerst de plant afknippen tot op de grond. Als je dit iedere week doet, raakt de plant uitgeput waardoor het minder snel terugkomt. Laat dit niet ergens liggen en gooi het netjes in de grijze container, want de kleinste wortelresten kunnen zich nog verder verspreiden. Als je de plant in zijn geheel wilt verwijderen, doe dit dan met wortel en al. De meeste wortels zitten zo’n 50 centimeter onder de grond, maar als de grondwaterstand laag is kan dit zelfs 3 tot 7 meter zijn. Als het dus niet lukt om alle wortels te verwijderen, kun je beter bovengronds de stengels afknippen. Een andere manier om de duizendknoop tegen te gaan is om de plekken waar de plant groeit af te dekken met stevig zeil. De afgedekte grond zou je zo’n 3 tot 5 jaar moeten laten liggen. Het vergt dus wel geduld, maar na verloop van tijd zullen de wortels niet meer levensvatbaar zijn.

Wat zijn de gevolgen als ik de Japanse duizendknoop niet bestrijdt?

De groeikracht van de Japanse duizendknoop is erg sterk en groot. De plant is zelfs in staat om asfalt op te tillen en door muren heen te breken. In zware gevallen kan het zelfs leiden tot verzwakking van dijken. Genoeg redenen om deze plant niet in de tuin te willen! Het is dus van belang om de plant zo klein mogelijk te houden. Om de Japanse duizendknoop te verwijderen zou je de plant echt moeten beheersen. Wees dus altijd waakzaam!