Zijn zonnepanelen iets voor jou?

De zon is een schone en bijna oneindige energiebron. De energie die de zon richting de aarde zend is op te vangen en te gebruiken door middel van zonnepanelen. In tegenstelling tot een hoop andere manieren om energie op te wekken gaat zonne-energie niét ten koste van de natuur en bied het een beter perspectief voor de toekomst dan de alternatieven.

 

Hoe werken zonnepanelen

Zonnepanelen zetten de energie van het licht van de zon om in stroom. De zon hoeft hier echter niet eens zo fel voor te schijnen, wat vaak wordt gedacht. Zelfs op bewolkte dagen weten zonnepanelen energie op te wekken van het (weinige) licht wat doorkomt. Het gemiddelde zonnepaneel zet zo’n 16 procent van het zonlicht wat er op het paneel valt om in energie. Doordat de zon nooit zal stoppen met schijnen zullen zonnepanelen je dus ook voor tientallen jaren van energie kunnen voorzien. Het investeren in zonnepanelen is dus niet alleen een duurzame investering maar ook een investering in de toekomst. Je kunt heel makkelijk energieleveranciers vergelijken.

 

Zijn zonnepanelen geschikt voor jou

Wanneer je overweegt zonnepanelen te nemen is een aantal dingen belangrijk: Is er voldoende ruimte op het dak? Is de richting van het dak gunstig? Wordt het dak niet van zonlicht ontnomen door de schaduw van dingen als bomen of elektriciteitsmasten?

Bij de ruimte die je op het dak nodig hebt kan een simpele rekensom worden gemaakt. De meeste zonnepanelen hebben een afmeting van 1 bij 1.65 meter. Zonnepanelen worden bijna altijd in twee rijen boven elkaar geplaatst, het aantal zonnepanelen in de breedte kan echter variëren. Het totaal aantal zonnepanelen komt over het algemeen neer op 8, 12 of 16 zonnepanelen. Dit komt qua benodigde ruimte dus neer op tussen de 15 en 30 vierkante meter.

Zuidoostelijke en zuidwestelijke daken zijn het meest geschikt voor zonnepanelen. Onder een goede hoek hebben deze daken tot meer dan 95% zonnepotentie, wanneer het een plat dak is wordt dit iets minder maar zal het nog steeds boven de 90% zijn. Oostelijke of westelijke daken hebben een zonnepotentie van tussen de 85% en 90%. Bij deze daken is het echter wél voordelig wanneer het dak plat is en wordt er dan méér energie opgewekt. Oostelijke daken zullen vooral in de ochtend energie genereren en de westelijke daken is de middag. Noordelijke daken zijn het minst geschikt voor zonnepanelen en hebben een zonnepotentie van minder dan 75%.